top of page
Essensiell informasjon til nybegynnere

Hvis du er ny i fotballkort-verden, velkommen!

Her er kommer essensiell informasjon som er viktig å huske på dersom du ønsker å starte en god samling som vil øke i verdi over tid.

Hvilke merker er best å samle på?

Det er merkene Panini og Topps som har mest respekt blant samlere. Både Panini (Italia) og Topps (USA) eier rettighetene til ulike idretter og ulike arrangementer. Panini eier for eksempel rettighetene til EM og VM, mens Topps eier rettighetene til Champions League.

Du bør samle på kort, ikke på klistremerker.

Barn er hovedmålet for klistremerker, siden de er av lavere kvalitet og derfor selges til en mye lavere pris enn kort.

Voksne samler på kort, og helt kort som er ratet og innrammet av PSA eller Beckett.

Kortene som ser finest ut, er ikke alltid de beste.

Hvis du ønsker å kjøpe et kort som øker i verdi, prøv å kjøpe et kort fra en ung og kommende spiller, hvor kortet i tillegg er nummerert. Ja, du leste riktig. Noen av kortene er nummererte, f.eks. 123/175 eller 1/30. Jo lavere antall kort som er produsert, jo vanskeligere er det å få det i en samling, noe som betyr at folk er villige til å betale et høyere beløp for å sikre objektet.

Hvilken spiller bør du kjøpe?

Det er ikke alltid en god investering å velge kort med et lavt nummer eller et signerte kort. Du må i all hovedsak vurdere populariteten til spilleren. Hvis du ser en 1/10 av Harry Maguire, ville det være en god investering å kjøpe den? Nei. Selv om den har et lavt tall, og selv om den kan stige i verdi, vil ikke etterspørselen være spesielt høy og andre potensielle investeringer vil være en bedre investering ettersom de vil stige mer i verdi over tid.

 

Messi og Ronaldo vil alltid tilføre verdi over tid, men hvis lommeboken din ikke er klare for slike priser, invester tidlig i den nye generasjonen, som Musiala, Camavinga, Saka eller Foden. Du kan fortsatt få noen OK priser på kort fra Vinicius og Haaland i 2023, men Haaland og Mbappe forlot toget stasjonen for år siden.

Få kortene dine vurdert, eller kjøp kort som allerede er det.

Vi selger og kjøper kun kort som er vurdert av PSA og BGS. Kort er rangert fra 1-10, der 10 er best – naturligvis. Vi vil råde deg til å ikke kjøpe noe lavere enn PSA 8, og kun kjøpe PSA 8 hvis det er en spiller, et kort eller en pris som er usedvanlig god.

 

Den rike samleren er kresne, og kjøper kun 10-er. Derfor har vi sett et Panini-kort av Messi (fra verdensmesterskapet i 2006) med en PSA-rating på 9 gå for €300, mens det samme kortet men med en PSA 10 gikk for €3000. Gir det mening? Nei? Er kortet det samme? Ja, nesten identisk. Er det fordi de vanvittige rike samlerne bare vil ha PSA eller BGS 10-er i samlingen deres? Ja.

Terminologi

Pakke:
En pakke kan inneholde alt fra 4 til 25 kort, avhengig av merket du har kjøpt og prisen du har betalt. Panini og Topps selger ikke enkeltpakker på nett. Man må eventuelt kjøpe en boks.


En boks:
En boks inneholder flere pakker. En boks kan ha alt fra 1 til 24 pakker innvendig, avhengig av merket.

Det viktigste du trenger å vite før du skal kjøpe en boks, er at det finnes ulike bokser innenfor samme merkevarenavn. La oss gi deg et eksempel: Topps gir ut en serie som de har kalt Topps Chrome. Du kan kjøpe en 'Hobby box' med Topps Chrome, men du kan også kjøpe noe som heter 'Value box', også kalt 'Lite box' eller 'Blaster box'. I en 'Value box' får du god valuta for pengene, men du mister samtidig sjansen til å få de beste kortene og kort med autografer. Antallet kort i en boks er også mindre. Du får kun 7 pakker i en boks, i stedet for 24 pakker, og kun 6 kort i hver pakke i stedet for 8. Du går med andre ord fra 192 (24 x 8) til 42 (7 x 6) kort.

En kasse:

Hvis du noen gang hører setningen «This must be a case hit» så vet du at kortet er eksepsjonelt bra.

En kasse, eller case som det heter på engelsk, er en stor pappeske som inneholder 10 eller 12 bokser. Kasser kjøpes med andre ord kun av større selskaper som trenger flere bokser samtidig.

bottom of page