top of page
IMG_6985 - Redigert.jpg
Essensiell informasjon til nybegynnere

Hvis du er ny i fotballkort-verden, velkommen!

Her er kommer essensiell informasjon som er viktig å huske på dersom du ønsker å starte en god samling som vil øke i verdi over tid.

Hvilke merker er best å samle på?

Det er merkene Panini og Topps som har mest respekt blant samlere. Både Panini (Italia) og Topps (USA) eier rettighetene til ulike idretter og ulike arrangementer. Panini eier for eksempel rettighetene til EM og VM, mens Topps eier rettighetene til Champions League.

Du bør samle på kort, ikke på klistremerker.

Barn er hovedmålet for klistremerker, ettersom klistremerker har lavere produksjonskostnad og derfor kan selges til en lavere pris enn kort.

Voksne samler på kort, og helst kort som er gradert og innrammet av PSA eller Beckett.

Kortene som ser finest ut, er ikke alltid de beste.

Dersom du ønsker å kjøpe et fotballkort som vil øke i verdi, kan de lønne seg å investere i et kort fra en ung og lovende spiller - og gjerne et fotballkort som er nummerert. Ja, du leste riktig, noen av kortene er nemlig nummererte. Er et kort f.eks markert med 144/299, betyr det at ditt kort er nummer 144 i rekken og at det kun eksisterer 299 stykker av det kortet i hele verden. Jo lavere antall kort som er produsert, jo vanskeligere er det å få det i en samling, noe som betyr at folk er villige til å betale et høyere beløp for å sikre seg objektet.

Hvilken spiller bør du kjøpe?

Det er ikke alltid en god investering å velge kort med et lavt nummer, eller et signert kort for den saks skyld. Du må i all hovedsak vurdere populariteten til spilleren. Hvis du ser en 1/50 av Harry Maguire, vil det være en god investering å kjøpe kortet? Svaret er nei. Selv om det er produsert et lavt antall og selv om kortet kan stige i verdi, vil ikke etterspørselen være spesielt høy og andre potensielle investeringer vil være en bedre alternativ ettersom de kan stige enda mer i verdi over tid.

 

Messi og Ronaldo vil alltid tilføre verdi over tid, men hvis lommeboken din ikke er klare for slike priser, invester tidlig i den nye generasjonen, som Musiala, Camavinga, Saka eller Foden. Du kan fortsatt få noen OK priser på kort fra Vinicius og Bellingham i 2023, men Haaland og Mbappe har ligget høyt i pris i mange år allerede.

Få kortene dine vurdert, eller kjøp kort som allerede er det.

Vi selger og kjøper kort som er gradert av PSA og BGS. Kort er rangert fra 1-10, der 10 er det beste utfallet. Vi vil råde deg til å ikke kjøpe noe lavere enn PSA 8, og kun kjøpe PSA 8 hvis det er en spiller, et kort eller en pris som er usedvanlig god.

 

Økonomisk velstående samleren er kresne, og kjøper kun kort som har blitt gradert til en 10. Derfor har vi sett et Panini-kort av Messi (fra verdensmesterskapet i 2006) med en PSA-rating på 9 gå for €300, mens det samme kortet men med en PSA 10 har gått for €3000. Gir det mening? Nei. Er kortet det samme? Ja, nesten identisk. Men mennesker med en uendelig konto, skal kun ha det beste, koste hva det koste vil.

Terminologi

Pakke:
En pakke kan inneholde alt fra 4 til 25 kort, avhengig av merket du har kjøpt. Panini og Topps selger ikke enkeltpakker på nett. Man må eventuelt kjøpe en hel boks.


En boks:
En boks inneholder flere pakker. En boks kan ha alt fra 1 til 24 pakker, avhengig av merket.

Det viktigste du trenger å vite før du skal kjøpe en boks, er at det finnes ulike bokser innenfor samme merkevarenavn. La oss gi deg et eksempel: Topps gir ut en serie som de kaller Topps Chrome. Du kan kjøpe en 'Hobby box' med Topps Chrome, men du kan også kjøpe noe som heter 'Value box', også kalt 'Lite box' eller 'Blaster box'.

I en 'Value box' får du god valuta for pengene, men du mister samtidig sjansen til å få de beste kortene samt kort med autografer. Antallet kort i en boks vil også være lavere. Du får kun 7 pakker i en boks, i stedet for 24 pakker, og kun 6 kort i hver pakke i stedet for 8. Du går med andre ord fra 192 (24 x 8) kort, til 42 (7 x 6) kort.

En kasse:

Hvis du noen gang hører setningen «This must be a case hit» så vet du at kortet er eksepsjonelt bra.

En kasse, eller case som det heter på engelsk, er en stor pappeske som inneholder 10 eller 12 bokser. Kasser kjøpes med andre ord kun av større selskaper som trenger flere bokser samtidig.

bottom of page